Ram Sabam is een platform dat de asociale inning en verdeling aanklaagt van auteursrechten door Sabam, maar ook door de billijke vergoeding.
De verdeling van de auteursrechten dient vergoedend en cultuurbevorderend te zijn. Dit is het echter niet, want de kleine auteurs (meer dan 70% van de Sabam aangesloten auteurs) blijven in de kou staan en krijgen geen cent. Integendeel, vaak moeten ze nog betalen voor registratiekosten van eigen cd's en nummers, dj-licenties, enz.
Ook de inning kan heel wat socialer. Waarom de lokale chiro’s, privé-feesten en de tandartsenpraktijk mee moeten betalen voor het publieke uitvoeringsrecht, is een groot raadsel. Het is pure geldklopperij en de cultuurbevordering is nihil.
Ram Sabam stelt het volledige concept van één keer kopen, meerdere keren betalen in vraag. Dat je auteursrechten betaalt bij de aankoop van een cd of video, begrijpen we. Maar dat er nogmaals auteursrechten betaald moet worden, wanneer je ze in publiek speelt is een 20ste eeuws verzinsel. Het is als een stoel kopen, en dan nog eens elke keer betalen wanneer je erop gaat zitten.
Publiek uitvoeringsrecht is echter internationaal vastgelegd in verdragen. Dus we moeten op zoek naar een tussenoplossing, hoewel we het liever afgeschaft zien.
Alle organisaties, waar muziek gebruikt wordt voor niet-commerciële doeleinden zouden vrijgesteld moeten worden van alle administratieve en financiële verplichtingen ten opzichte van auteurs en uitvoerders. Dit wordt vervangen door een auteursfonds - een derdebetalersysteem - uit algemene middelen dat besteed en verdeeld zal worden onder alle aangesloten auteurs (ook de kleintjes!) op basis van hun cultureel engagement. De maatschappelijke baten van culturele stimuli zullen veel hoger worden en de financiële bijdrage zal veel socialer verdeeld zijn. Bij crèches, wachtzalen, cafetaria's en werkhallen, quizzen, privéfeesten en spaghetti-avonden kan publiek uitvoeringsrecht gemakkelijk vervangen worden door het wettelijk begrip van het familiaal gebruik te expanderen.
Ram Sabam pleit dus als tussenoplossing voor de afschaffing van Sabam en billijke vergoeding voor:
- Jeugd-, sport-, cultuurverenigingen en privéfeesten
- Vrije beroepen, zoals tandartspraktijken en de wachtkamer van de notaris
- Educatieve, verzorgende en sociale instellingen zoals kindercrèches en rusthuizen.
- Cafetaria's en werkateliers
Ram Sabam festival
Om de asociale inning, de wanpraktijken van Sabam en het algemene auteursfonds meer onder de publieke aandacht te brengen, organiseert Animo op zaterdag 19 september een gratis Ram Sabam festival op drie locaties in Leuven. Het Musicafé in de Muntstraat zal vanaf 22u het centrum zijn voor de electro, dance en live hip hop liefhebbers. In de Blauwe Kater vlak aan de Oude Markt ontvangen we vanaf 17u het beste van de Belgische hardcore-, punk- en metalscène. Ten slotte gaat Animo Leuven de SOJO uitbaten vanaf de vroege namiddag en lokale bands een podiumkans geven. Het festival en het concept steunen, kan door een pracht van een Ram Sabam t-shirt aan te schaffen voor slechts 8€. Meer informatie op
www.ramsabam.be . Vergeet ook niet de petitie te tekenen en te verspreiden.
http://www.ramsabam.be/