Late reply, maar soit.
Nog een interessant artikel over digitale piano’s:
http://www.digitalpianoreviewguide.com/which-digital-piano-has-the-best-key-action/Vóór u te wagen aan een (soms demotiverende) ontcijfering van partituren denk ik dat de basis ritmische figuren kunnen herkennen, lezen en uitvoeren onontbeerlijk is, op uzelf of op de muziekschool (regelmatige lessen kweken discipline...). Daarnaast een evenwicht tussen wat je op korte en lange termijn wil spelen en de theoretische basiskennis met (soms vervelende, onmuzikale) drilloefeningen, tussen een stuk kunnen spelen en de voorbereidingen benodigd om het te kunnen spelen. Luisteren, kijken, partituur meevolgen, en uw houding verzorgen. Daarnaast rekening mee houden dat je muziek gaat spelen die je als volwassene intellectueel niet uitdaagt maar je nog niet in de vingers hebt. Leuke video hier oa over:
Er zijn idd 'easy piano' sheets van klassieke muziek en popsongs etc. overal in boeken en op het net te vinden (bv. 8notes.com denk ik), op IMSLP (archief voor klassieke muziek), Youtube, ... .. In den beginne zocht ik die uit op de haalbaarheid van wat ik op korte termijn zou kunnen spelen maar het bleek dat echt de basisoefeningen en uitvoering imo belangrijker zijn. De keyboardmethode boeken met de noten meestal HEEL GROOT gedrukt met namen van de noten bij + cd inbegrepen zijn misschien goed bruikbaar om noten te beginnen lezen. Nadeel dat deze niet ingaan op pianotechniek. Verder u niet beperken tot pianoliteratuur of instructieboeken... . Bv. voor saxofoon of trompet kun je interessante boeken tegenkomen die focussen op melodische patronen, intervallen, ...bv.
https://www.scribd.com/doc/159261096/Dennis-Taylor-Amazing-Phrasing die je nooit in een pianoboek zal vinden.
Hieronder een kleine selectie met een indeling van boeken en soorten skills waar ik ooit eens in gebladerd heb of wat uit gehaald heb. Een aantal van de boeken heb ik staan in pdf. Kijk ook hier eens
http://zoeken.gent.bibliotheek.be/?q=piano%20instructie voor instructieboeken?
1)
Piano- en keyboardmethodeboeken:
- Een degelijk maar academisch nederlandstalig beginners piano-methodeboek is Alfred's Piano-methode voor volwassen beginners. Poppy klassieke muziek ga je kunnen spelen ;-)
- Keyboard methodeboeken met bekende liedjes. De noten zijn meestal HEEL GROOT gedrukt met namen van de noten bij + cd inbegrepen.
- Graded piano series of zoiets, een serie van nul tot ...
- Czerny - First Instruction in Piano Playing - 100 Recreations
- Microjazz collection - Christopher Norton: kleine pianostukjes in verschillende stijlen die voorafgegaan worden door een ritmische studie en/of eenvoudige theorie. Die ritmische studies zijn echt een meerwaarde. Alle stukken op Youtube te vinden
https://www.youtube.com/results?search_query=microjazz+collection+1+piano- Bela Bartok – Microcosmos Vol I: van nul beginnen met heel korte stukken. Eerst beide handen tegelijk, daarna alsmaar onafhankelijker. Heb vorige week aanbevolen gekregen. Bv.
. Je leert ook termen zoals inversie, imitatie, canon.
2) Stijl/genreboeken en videos, al dan niet voor piano (!)
Vb.:
- Tango time! - Myriam Mees (geschreven voor accordeon maar lukt wel op piano mits aanpassing her en der)
- Basic blues boeken
- Basis Blues op Youtube:
van
https://www.youtube.com/channel/UCmwMVskXDdp3rBIDahGb_4A- Junior Jazz: ik heb het tweede boek uit de serie, weet niet hoe basic eerste deel is. Steeds een les met jazztheorie en dan een stuk te spelen. Denk zeer interessant om jazztheorie en progressies te leren begrijpen.
- Zeer moeilijk te lezen van partituur: funk riffs... imo
3) Pianotechniek:
- Dohnanyi Erno - Essential Finger Excercises (vingeroefeningen). Fantastische oefeningen imo.
- Hanon - Exercises
(vingeroefeningen op alleen witte toetsen...)
- Czerny? Die ga je overal tegenkomen...
- Schmitt Preparatory Exercises:
http://amzn.to/2nqr77o:
4) Voorbeelden van stukken met een regelmatig patroon of ritme
- Erik Satie - Pièces Froides
. Het ritme en de opbouw zijn steeds dezelfde maar dynamiek en frasering zijn toch niet zo eenvoudig voor een beginner. Ook goede leesoefening.
- Bach - Prelude 2
. Kuis uw tenen maar uit.
5) Zichtlezen op stukken
- Zowel in boeken als bv. op Youtube kan je stukken meevolgen van de partituur wat u beter inzicht in ritmes, melodieën, dynamiek etc. zal verschaffen.
6) Drilloefeningen
- Arpeggio's en schalen:
- Up & Down Scale studies: 6 patronen in alle toonaarden, eigenlijk voor trompet. Zelf vingerzetting uitzoeken.
- Taylor - Scales & Arpeggio's for pianoforte. Ik dacht drie/viertonen oefeningen waarbij je telkens de duim moet overzetten die ik al interessant vond.
7) Akkoorden, progressies van akkoorden
- Akkoordtheorie
- Akkoorden zelf opbouwen en progressies maken
- Probeer enkele akkoorden achter elkaar te spelen in of met een bepaald ritme, al dan niet in 2 handen
- Een downloadbaar boek overvol met akkoorden in korte skills oefeningen, notenleerkennis wel vereist.
https://www.scribd.com/doc/311314983/Jazz-Piano-Voicing-Skills- Misschien is dit ook wel interessant
http://www.learntoplaymusic.com/store/us_en/music-lessons/progressive-piano-chords-teach-yourself-how-to-play-piano.html Etc. etc. etc.